Ura kä­sil­lä -kurs­sit

Yleistä Ura käsillä -kursseista

Oletko kenties miettinyt käsityöyrittäjyyttä?
Olisiko juuri nyt sopiva aika ryhtyä tuumasta toimeen?

Ura käsillä -hankkeen kurssit ovat tavoitteellinen keino tutustua käsityöläisyyteen sekä yrittäjyyteen, sitoutumatta kuitenkaan liian pitkään kurssikokonaisuuteen. Kursseille voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan ja jokaiselle osallistujalle voidaan suunnitella oma sopiva kokonaisuus tarjoamistamme kursseista.

Ura käsillä -hankkeen kurssit järjestetään Helsingissä Iiris-keskuksessa. Kurssit ovat joko viikon tai kahden-kolmen päivän mittaisia lyhytkursseja. Kurssipäivät muodostuvat käsityöpajatoiminnasta sekä erilaisista asiantuntijapuheenvuoroista. Kullakin kurssilla on oma teemansa ja ohjaajina toimivat alan ammattilaiset. Asiantuntijapuheenvuoroissa käsitellään käsityöläisyyttä, muotoilua sekä yrittäjyyttä. Puheenvuoroista vastaavat alan huippuasiantuntijat esimerkiksi Designmuseosta, Suomen Yrittäjistä sekä NKL:n yrittäjäpalveluista. Viikon mittaisilla kursseilla käydään myös vierailuilla erilaisissa kohteissa.

Kursseille mahtuu maksimissaan kuusi henkilöä, eli paikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Kursseille voivat osallistua näkövammaiset henkilöt kaikkialta Suomesta. Kurssi on maksuton ja sisältää kurssimateriaalit. Osallistuja kustantaa itse matkat, majoituksen sekä ruokailut.

Ajankohtainen kurssikalenteri julkaistaan tällä sivulla kahdesti vuodessa. Paras tapa saada ajankohtaista tietoa kurssitarjonnasta sekä esimerkiksi peruutuspaikoista on seurata Facebook-sivujamme (linkki alla).

Majoittuminen Iiris-keskuksessa

Majoitushinnat yksittäisille yöpymisille:

  • 1 hengen huone 60 euroa/ yö
  • 2 hengen huone 78 euroa/ yö
Hinnat sisältävät arvonlisäveron 10 %

Aamupala sisältää kahvin/teen, mehun, maidon, leivän, levitteen, leikkeleet, kananmunan, vihannekset, puuron, murot, marjat, hillon, maustamattoman jogurtin. Hinta: 5 euroa / hlö.

Pidempiaikaiseen asumiseen tai ryhmälle pyydä tarjous, mainitse Ura käsillä -hanke.

Majoitusvaraukset arkipäivisin numerosta
09 3960 4431
tai sähköpostilla:
seija.viitanen@nkl.fi

Ura käsillä -hankkeen kurssit syksyllä 2017 ja niille ilmoittautuminen

Ura käsillä -hankkeen kursseille ilmoittautuminen on alkanut  1.6.2017 klo 10.00. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse osoitteella:
ura.kasilla@hun.fi 

Ilmoita mille kurssille haluat:
Nimesi:
Sähköpostiosoitteesi:
Puhelinnumerosi:
Osoitteesi:

Voit ilmoittautua useammalle kurssille; pistä ne kuitenkin toivejärjestykseen. Voit lisätä perustelun, miksi haluat juuri kyseiselle kurssille. Pyrimme siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua jollekin kurssille. Emme voi taata, että pääset kaikille haluamillesi kursseille.

Kurssimme ovat tavoitteellisia käsityöläisyysyrittäjyyteen tähtääviä kursseja. Jos olet enemmän kiinnostunut vapaa-ajan kursseista, kannattaa olla yhteydessä oman alueyhdistyksesi käsityövastaavaan. He järjestävät paljon monenlaista toimintaa.  

Vastaanotettuamme ilmoittautumisesi syksyn kursseille, saat varmistuksen sen saapumisesta. Varsinainen tieto siitä, mille kurssille olet päässyt, tulee sähköpostiisi 23.6.2017 mennessä. Kursseille voi ilmoittautua myös kauden aikana, jos kurssilla on tilaa. Peruutuspaikkoja kannattaa seurata Ura käsillä -hankkeen Facebook -sivujen kautta. Emme ilmoittele esim. peruutuspaikoista muuta kautta. Järjestämme paljon erilaisia taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä muita tapahtumia pitkin kurssikautta. Näihin löytyy usein tilaa, eli tästäkin syystä kannattaa seurata hankkeen Facebook -sivuja ja olla meihin aktiivisesti yhteydessä.

Syyskaudella 2017 voit opiskella meillä korien, harjojen ja mattopiiskan valmistusta sekä huonekalukorjausta myös yksityisopetuksessa.  Yksityisoppiin voit tulla itsellesi sopivaksi ajanjaksoksi, vaikka viikoksi tai vaan muutamaksi tunniksi kerrallaan. Yksityisopissa on tarkoitus opetella yksi tekniikka perusteellisesti, sekä harjoitella työtä niin, että se sujuu myös itsenäisesti kotona. Yksityisohjaus on maksutonta kuten kaikki kurssimmekin. Voit osallistua sekä Ura käsillä -hankkeen kursseille että yksityisopetukseen.

Toinen syyskauden uutuus ovat Klinikat. Tarjoamme Ura käsillä -hankkeen kursseilla käyneille henkilöille kahden tunnin ns. klinikka-aikoja, joissa voit yhdessä työpajaohjaajan kanssa hoitaa käsityöläisyysyrittäjyyteen liittyviä asioita. Voit suunnitella ja tilata painotalosta vaikka käyntikortin, tehdä materiaalitilauksia nettikaupoista, tai vaikka selata erilaisia käsityösivustoja. Klinikat ovat maksuttomia ja voit käydä niissä useammankin kerran aina tarpeen vaatiessa.

Tervetuloa Ura käsillä -hankkeen kursseille niin vanhat kuin uudetkin kurssilaiset!

Ura käsillä -kurssikalenteri

Kurssipäivät muodostuvat käsityöpajatoiminnasta sekä erilaisista asiantuntijapuheenvuoroista, jotka käsittelevät yrittäjyyttä sekä tuotesuunnittelua. Luennot ovat tarkoin harkittuja, jotta ne tukevat yrittäjäksi ryhtyvää ja ovat olennainen osa kurssitarjontaa. Kurssiohjelma saattaa hiukan muuttua ja tarkentua syksyn aikana. Suunnitellut kurssit toteutuvat, mikäli saamme tarpeeksi kiinnostuneita osallistujia.

Kurssipäivät ovat pääsääntöisesti klo 8-16.00.

Ma 21.-22.8. Tinalankakoru (2 päivää)

Tinalankakorut ovat perinteisiä saamelaisia käsitöitä. Nahkaiseen suikaleeseen punotaan tinalangasta lettejä sekä erilaisia koristeita. Kurssilla tehdään rannekoru tinalankapunonnalla. Opittuaan tekniikkaa voi käyttää myös asusteiden ja sisustustuotteiden koristelussa.

Ma 28.8.-1.9. Huovutus (5 päivää)

Kurssilla opetellaan huovutuksen perusteet ja valmistetaan pieniä sisustustuotteita sekä asusteita. Kurssi keskittyy kahden eri tekniikan, tasohuovutuksen ja neulahuovutuksen, oppimiseen ja näiden tekniikoiden kehittämiseen tuotteeksi. Tarkoitus on tuottaa yksi korkealaatuinen tuote kurssin aikana. 

Pe 8.-9.9. Askartelubetoni (2 päivää, Huom! pe ja la)

Kurssilla valetaan pienimuotoisia töitä pihaan, puutarhaan ja kotiin. Jokainen kurssilainen tekee yhdessä pienen vadin, jota voi käyttää vaikka linnun juoma-astiana tai tuikkualustana. Varaa mukaan erilaisia muotteja ja ideoita, joita kurssilaiset voivat jakaa keskenään ajan salliessa.

Ma 11.-13.9. Harjansidonta (3 päivää)
Kurssilla opetellaan harjanteon perusteet, esimerkiksi pesu2 tai saunaharja. Tarkoituksena on hioa sidontatekniikka kuntoon, jotta myöhemmillä kursseilla tai yksityisopetuksessa pääsee kokeilemaan erilaisia malleja ja sidontoja.

Ma 18.-22.9. Nahkatyökurssi (5 päivää)

Kurssilla opitaan nahkatyön perusteet, tutuiksi tulevat työvälineet, työtavat sekä nahkalaadut. Kurssin aikana jokainen kurssilainen valmistaa yhdessä opettajan ohjauksessa yhden valmiin tuotteen ja kokeilee saman tuotteen valmistamista uudelleen itsenäisesti. 

Ke 27.-29.9. Mosaiikki (3 päivää)

Kurssilla käydään läpi mm. mosaiikkitöiden perustekniikoita ja -työvälineitä sekä mosaiikkitaiteen historiaa. Jokainen kurssilainen voi tehdä valinnaisesti joko peilin, taulunkehyksen, kukkapurkin tai maljakon. Mukaan voi kakkostyötä varten tuoda oman pohjan mihin voi jatkaa harjoittelua.

Ke 4.-6.10. Varjostin (3 päivää)

Tällä kolmipäiväisellä kurssilla kehitellään lampunvarjostin vaihtelevin tekniikoin muotoilun ammattilaisen ohjauksessa. Tämän kurssin painopiste on tuotesuunnittelussa ja sopii erityisesti henkilölle, joka on kiinnostunut kehittämään uuden tuotteen omaan valmistukseen.

Ma 9.-10.10. Rottinkinen seinäamppeli (2 päivää)

50-luvun rottinkinen seinäamppeli on kokenut uudelleen tulon.  Kyseinen amppeli ei kuulu monenkaan käsityöläisen valikoimaan, siksi tuotteelle pitäisi löytää tekijöitä. Kahden päivän aikana tehdään amppeli ensin ohjaajan johdolla ja loppuaika käytetään itsenäiseen työskentelyyn, jotta opitaan tekniikka kunnolla.

Ma 16.-18.10. Keramiikka (3 päivää)

HUOM! Tämä kurssi järjestetään Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa yhteistyössä ja Annatalon tiloissa Kampissa, ei siis Iiris-keskuksessa. Ohjaajana toimii ammattitaiteilija, joka opettaa keramiikan perusteet. Jokainen kurssilainen tekee yhden pienesineen, joka lasitetaan ja poltetaan. Tuotteen saa kotiin muutaman viikon kuluttua kurssista. Tällä kurssilla on hyvä olla oma avustaja mukana, ja opaskoiran omistajan kannattaa ennakkoon selvittää onko koiran mahdollista olla kurssilla mukana. 

Ma 23.-27.10 Nahkatyökurssi, jatko (5 päivää)

Tämä kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat jo käyneet nahkatyökurssin perusteet aiemmalla kurssilla. Kurssilla jatketaan tekniikan opettelua, tehdään uusi tuote ja keskitytään ennen kaikkea oman nahkatuotevalikoiman kehittämiseen. Omat ideat ovat tervetulleita, mutta niihin vaadittavat erityismateriaalit tulee kurssilaisen tuoda mukanaan.

Ke 1.-3.11. Seinäryijy (3 päivää)

Ryijykurssi on sopiva jo ryijyjä aiemmin tehneille, kuin myös aloittelijoille. Ryijyn solmimistekniikka on nopea oppia, siksi kurssi keskittyykin taiteellisuuteen, luovuuteen, väreihin ja materiaaleihin. Kurssilla on tarjolla palon erilaisia materiaaleja, mutta jos haluat käyttää jotain erityistä materiaalia, tuo se mukanasi kurssille. Kurssilaisella olisi hyvä olla jo suunnitelma valmiina siitä, minkälaisen pienoisryijyn haluaa valmistaa.  Voit tehdä kurssilla joko perinteisen ryijyn säkkikangaspohjalle tai modernimman version verkkopohjalle.

To 9.-10.11. Kirjansidonta, (2 päivää)

Kurssin aikana osallistuja valmistaa yhden "omannäköisensä" kirjan itselle tai lahjaksi. Kansissa ja sivuissa voidaan käyttää erilaisia papereita ja kankaita, näitä voit tuoda halutessasi mukana. Kurssilla on saatavilla perusmateriaalit, pyrimme käyttämään kierrätysmateriaaleja. Kurssilla käytetään saksia, leikkureita sekä neuloja.

Ke 15.-17.11. Makramee-solmeilu (3 päivää)

Tällä Kolmen päivän kurssilla opetellaan solmutekniikat ja valmistetaan esimerkiksi amppeli, kassi tai koruja. Tekniikka vaatii sorminäppäryyttä sekä kärsivällisyyttä. Kurssiaikana ei välttämättä kerkeä tekemään loppuun isoa tuotetta, vaan opetellaan lähinnä solmintatekniikkoja.

Ma 20.-24.11. Huovutus, jatko (5 päivää)

Tämä kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat jo oppineet huovutuksen perusteet aiemmalla kurssilla. Kurssilla jatketaan tekniikan opettelua, tehdään uusi tuote ja keskitytään ennen kaikkea oman tuotevalikoiman kehittämiseen. Omat ideat ovat tervetulleita, mutta niihin vaadittavat erityismateriaalit tulee kurssilaisen tuoda mukanaan.

Ke 29.11.-1.12. Korinpunonta (3 päivää)

Tälle kurssille ovat tervetulleita jo rottinkipunontaa osaavat henkilöt, kuin myös aloittelijat. Kurssilla opetellaan yksi vaneripohjaan tehtävä rottinkikorimalli. Kurssin painopiste on kuitenkin uusien punottujen korien kehittelemisessä vaihtoehtoisista materiaaleista kuten risut, paperi, langat, yms. vanhoja tekniikkoja hyödyntäen.

Ma 4.-5.12. Viska (2 päivää)

Viska on perinteinen harjamalli, jonka valmistajat ovat katoamassa Suomesta. Tällä kurssilla opitaan viskan valmistus ja pyritään siihen, että kurssilainen pystyy itsenäisesti tuottamaan viskoja kurssin jälkeen. Kurssilaista kannustetaan myös kehittämään viskoja uusita materiaaleista, jotta oma tuotevalikoima laajenisi.

Yksilöohjaus


Voit opiskella korien, harjojen, mattopiiskan sekä huonekalukorjauksia meillä myös yksilöohjauksessa.  Ole yhteydessä Seppo Toivaseen,
seppo.toivanen@hun.fi
tai 044 711 8924, ja sopikaa aikataulu ohjaukseen.
Yksilöohjauksen tarkoituksena on oppia yksi tekniikka perusteellisesti, sekä harjoitella työtä niin, että se sujuu myös itsenäisesti kotona. Yksilöohjaus on maksutonta, kuten ovat kaikki kurssimmekin. Voit osallistua Ura käsillä -hankkeen kursseille sekä yksilöohjaukseen.

Klinikat


Tarjoamme Ura käsillä -hankkeen kursseilla käyneille henkilöille kahden tunnin ns. klinikka-aikoja. Klinikoissa voit yhdessä työpajaohjaaja Ritva Kanteleen kanssa suunnitella ja tilata vaikka käyntikortin, tehdä materiaalitilauksia nettikaupoista, tai vaikka selata erilaisia käsityösivustoja. Ole yhteydessä Ritva Kanteleeseen ritva.kannel@hun.fi tai 044 323 7893 ja keskustele omasta tarpeestasi klinikka-aikaan. Klinikat ovat maksuttomia ja voit käydä niissä useammankin kerran aina tarpeen vaatiessa.

Luennot


Meiltä on pyydetty erilaisia käsityöhön ja suunnitteluun liittyviä luentoja. Pyrimmekin järjestämään niitä syksyn mittaan, niiden ajankohta tulee olemaan maanantai-ilta, klo 17-19. Luennot ilmoitetaan Ura käsillä -hankkeen Facebook-sivuilla, emme markkinoi niitä muita väyliä pitkin. Luennot pitää aina alansa asiantuntija.