Opaskoiran kanssa liikkuvat kohtaavat yhä väärinkäsityksiä – jalankulkijan ei ole pakko kulkea oikeassa reunassa

Monelle tulee yllätyksenä, että jalankulkijalla on vapaus valita kulkusuunta yhdistetyllä pyörä- ja jalankulkuväylällä. Näkövammaisten liiton ja Liikenneturvan yhteiskampanjassa- Ulkoinen linkki muistutetaan, että liikenteessä tulisi huomioida erityisesti opaskoiran kanssa liikkuvat.
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry on mukana tukemassa kampanjaa.
Suomessa elää noin 230 näkövammaista henkilöä, jotka liikkuvat arjessaan opaskoiran avulla. Opaskoira tarjoaa näkövammaiselle itsenäisyyttä ja turvallisuutta liikkumiseen.
Näkövammaisten liiton opaskoirakoulun päällikkö Vesa Väkeväinen kertoo, että koira opetetaan kulkemaan turvallisesti – joko vasemmalla tai oikealla puolella – mahdollisimman kaukana ajoradasta.
Vanha uskomus oikeassa reunassa kulkemisesta elää
Opaskoiran pääasiallinen tehtävä on varmistaa, että käyttäjä pysyy kulkureitillä eikä törmää esteisiin tai harhaudu esimerkiksi ajotielle tai ojaan.
Mahdollisuus valita kulkusuunta muutettiin jo 1997 tieliikennelakiin. Vanha uskomus oikeassa reunassa kulkemisesta elää yhä sitkeästi.
– Turvallisin puoli voi olla myös vasemmalla, pientareen puolella. Silloin kävelijäkin näkee vastaantulevan liikenteen ja voi ennakoida paremmin, sanoo suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.
Opaskoirayhdistyksen puheenjohtaja ja opaskoiran emäntä Susanna Kovasin muistuttaa, että muut tienkäyttäjät voivat omalla toiminnallaan helpottaa opaskoiran kanssa liikkuvan matkaa. Ohittaessa voi ystävällisesti ilmoittaa tulostaan, etenkin jos mukana on oma koira.
– Oma koira pidetään niin, että väliin jäävät molemmat ihmiset.
Opaskoira on monipuolinen reittien havainnollistaja
Kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään vuosittain huhtikuun viimeisenä keskiviikkona, tänä vuonna 30. huhtikuuta.
Kansainvälisenä opaskoirapäivänä muistutetaan opaskoiran tärkeästä tehtävästä tukea käyttäjäänsä arjessa. Teemapäivä viestii myös mahdollisille uusille opaskoirankäyttäjille koiran merkityksestä itsenäisessä pärjäämisessä.
Opaskoirayhdistyksestä muistutetaan, että opaskoira näkövammaisen apuna on enemmän kuin vain apuväline.
Koira on monipuolinen reittien havainnollistaja, harrastuksien mahdollistaja sekä toimintakyvyn edistäjä. Opaskoiran kanssa näkövammaisella ihmisellä on mahdollisuus toimia itsenäisesti tutussa ja vieraammassakin ympäristössä.
Katso kampanjavideo- Ulkoinen linkki
Lue lisää opaskoirista- Ulkoinen linkki
