Siirry pääsisältöön

Raide-Jokerin itäisellä pää­te­py­sä­kil­lä puutteita

HUNin vaikuttamistoimikunnan tiedote 17.10.2023

Hyvät uusimaalaiset,

Yhdistyksemme vaikuttamistoimikunta ja Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija pääsivät noin viikko sitten tutustumaan Raide-Jokerin itäiseen päätepysäkkiin. Valitettavasti löysimme puutteita niin esteettömyydestä kuin turvallisuudestakin.

Puutteet on tänään käyty läpi yhdessä Helsingin kaupungin, HSL:n ja rakentamisesta vastanneen allianssin kanssa. Vakavimpiin pyritään löytämään ratkaisut vielä ennen liikennöinnin alkua lauantaina 21. lokakuuta.

Kaikkea ei kuitenkaan pystytä korjaamaan näiden muutamien päivien aikana, sillä korjaavat toimet edellyttävät laiturialueen pintarakenteiden avaamista. Laiturialueen betonilaatoitus pitää osin purkaa ja latoa uudestaan, jotta ohjaavien noppakiviraitojen seuraaminen on turvallista. Tällä hetkellä ohjaavien elementtien seuraaminen aiheuttaa törmäysvaaran useammassa kohtaa laiturialuetta. Lisäksi ohjaavat noppakiviraidat puuttuvat tyystin eteläisemmältä laiturilta.

Helsingin kaupunki on tänään aloittanut korjaavien toimien suunnittelun, mutta on ilmeistä etteivät ne tule valmistumaan ennen liikenteen käynnistymistä. Todennäköisesti töihin päästään vasta tulevana keväänä. Mikäli aikomuksenanne on käyttää Raide-Jokeria ja kyseistä pysäkkiä, vaikuttamistoimikunta kehottaa hakemaan liikkumistaidonohjausta ja turvallisen reitin opettelua yhdessä ammattilaisen kanssa.

Tässä yhteydessä on syytä mainita, että liikennöinnissä tullaan aiemmista tiedoista poiketen käyttämään pysäkin molempia laitureita. Raitiovaunut voivat saapua ja lähteä sekä eteläisemmältä että pohjoisemmalta laiturilta. Tämä kannattaa huomioida reittien opettelussa.

Vaikuttamistoimikunta selvittää vielä tavan, jolla tulo- ja lähtölaituri on tarkoitus matkustajille viestiä. Palaamme tähän heti kun mahdollista.

Esteettömyyden asialla
Vaikuttamistoimikunta
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry