Siirry pääsisältöön

Facebook VoiceO­ve­ria käy­tet­täes­sä

Tässä ohjeessa kerrotaan perusasiat Facebookista ja sen käytöstä VoiceOverin kanssa.

Tällä sivulla

Yleistä

Facebook on yksi sosiaalisista medioista, jonka käyttö tapahtuu internetin välityksellä ja jonka avulla pystyy tekemään erilaisia asioita. Se mahdollistaa mm. kuulumisien, tietojen, kuvien ja linkkien jakamista, keskustelemista, informaatioiden levittämistä, reagointia, tykkäämistä ja kommentointia kavereiden julkaisuihin, yhteydenpitoa ystävien kanssa, liittymistä erilaisiin yhteisöihin, ryhmien ja tapahtumien luomista, joihin voi kutsua kavereita, tiedon saamista tulevista tapahtumista jne. Yrittäjät käyttävät sitä enimmäkseen mainontaan. Facebook on tällä hetkellä saatavilla 111 kielellä. Sen käyttöön tarvitaan tili, jolla rekisteröidään käyttäjäksi.
Sovelluksen asetuksista riippuen näytön alapalkissa on viisi tai kuusi ns. välilehteä, joiden valinnasta riippuu mitä ruudulle ilmestyy ja näkyy. Nämä ovat vasemmalta oikealle seuraavassa järjestyksessä:
Uutiset, Kaverit, Oma profiilisi, Ryhmät, Ilmoitukset, Facebook-valikko.
Myös välilehtien sisältö saattaa vaihdella eri käyttäjillä.

Kaveripyynnön lähettäminen

Voit lähettää kaveripyyntöjä Facebookissa muutamalla eri tavalla.  Helpoiten se tapahtuu seuraavasti:
1. Kun olet uutiset-välilehdellä, etsi näytön ylälaidasta läheltä oikeaa reunaa Haku-painike ja kaksoisnapauta sitä yhdellä sormella.
2. Näppäimistö tulee esiin automaattisesti. Kirjoita etsimäsi henkilön nimi. Voit halutessasi käyttää myös sanelu-toimintoa. Kun olet kirjoittanut nimen, napsauta Etsi-painiketta näytön oikeassa alakulmassa.
3. Selaa hakutuloksia yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Kun tulet haluamasi henkilön kohdalle, tee yhden sormen tuplanapautus, jolloin sovellus avaa hänen profiilisivunsa.
4. Etsi avautuvasta näkymästä Lähetä kaveripyyntö käyttäjälle… (vanhemmassa versiossa oli Lisää kaveriksi -painike), ja tuplanapauta sitä yhdellä sormella, jolloin kaveripyyntö lähetetään.

Kaveripyynnön hyväksyminen

Kun olet kaverit-välilehdellä (vanhemmassa versiossa kaveripyynnöt), varsinaiset pyynnöt näkyvät näkymän yläosassa. Näiden jälkeen näkymässä voi selailla Facebookin automaattisesti antamia kaveriehdotuksia. Saapuneista kaveripyynnöistä tulee aina erillinen ilmoitus ilmoitukset-välilehdelle. Ne löytyvät kuitenkin myös Kaverit -välilehdeltä. Voit selata saapuneita pyyntöjä kaverit-välilehdellä yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Jos haluat hyväksyä pyynnön, tee yhden sormen tuplanapautus hyväksy-painikkeen kohdalla. Jos taas haluat hylätä pyynnön, tuplanapauta pyynnön perässä olevaa poista-painiketta yhdellä sormella.

Oman tilan päivittäminen

1. Varmista, että uutiset-välilehti näytön vasemmasta alareunasta on valittu.
2. Etsi näytön yläosasta luo julkaisu - painike (vanhemmassa versiossa on Mitä mietit-painike) ja tuplanapauta sitä yhdellä sormella. Painike löytyy helpoiten liu’uttamalla sormea laitteen yläosasta alaspäin.
3. Seuraavaksi avautuu näkymä, jossa tilan voi päivittää. Jos haluat tehdä perinteisen, tekstimuotoisen tilapäivityksen, etsi näytöltä mitä mietit -niminen tekstikenttä ja tuplanapauta sitä, jolloin näppäimistö tulee esiin. Nyt voit kirjoittaa tilapäivityksesi. Voit myös halutessasi käyttää sanelu-toimintoa.
4. Kun olet kirjoittanut päivityksesi, etsi näytön oikeasta yläreunasta Julkaise-painike (vanhemmissa fb-versioissa jaa-painike), ja napauta sitä kahdesti yhdellä sormella, jolloin päivityksesi julkaistaan.

Uutisvirran selaaminen

Varmista ensin, että olet sovelluksen uutiset-välilehdellä. Uutisvirran, eli kavereiden ja muiden seuraamiesi tahojen päivitysten selaaminen onnistuu helpoiten perinteisillä yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Kun olet julkaisun kohdalla, kuulet sen kokonaisuudessaan. Mikäli haluat lukea julkaisun saamia kommentteja, napauta julkaisua kahdesti yhdellä sormella. Voit nyt lukea kommentteja vaikka yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Pääset takaisin uutisvirtaan etsimällä vasemmasta yläkulmasta ”Takaisin” -painikkeen ja napauttamalla sitä kahdesti yhdellä sormella.

Reaktiot

Jos haluat ns. reagoida johonkin julkaisuun (esim. tykätä tai kommentoida julkaisua), toimi seuraavasti:
1. Selaa uutisvirtaa, kunnes löydät julkaisun, johon haluat reagoida.
2. Pyyhkäise näyttöä yhdellä sormella alhaalta ylös/toisin päin, kunnes tulet haluamasi reaktion kohdalle (esim. tykkää). Napauta tämän jälkeen näyttöä kahdesti yhdellä sormella, jonka jälkeen reaktiosi näkyy uutisessa.
Jos haluat kommentoida jotakin julkaisua, toimi seuraavasti:
1. Selaa Uutisvirtaa uutiset-välilehdellä.
2. Kun tulet haluamasi julkaisun kohdalle, pyyhkäise näyttöä ylös, kunnes tulet kohtaan kommentoi. Tee siinä yhden sormen tuplanapautus, jolloin näppäimistö tulee esiin.
3. Nyt voit joko kirjoittaa kommenttisi, tai syöttää sen sanelu-toimintoa käyttäen. Kun olet valmis, etsi näytöltä julkaise-painike, ja tee sen kohdalla yhden sormen tuplanapautus. Painike sijaitsee näytön oikeassa reunassa näppäimistön yläpuolella.

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: