Siirry pääsisältöön

iOS-lait­tei­den usein kysytyt ky­sy­myk­set

Miten otan VoiceOverin käyttöön?

VoiceOverin saa käyttöön joko sanomalla Sirille: VoiceOver päälle, tai menemällä puhelimen asetuksiin, ja etsimällä sieltä kohdan Käyttöapu. Käyttöavun alta löytyy kohta VoiceOver, josta sen saa kytkettyä päälle.

Miten otan suurennuksen käyttöön?

Suurennuksen saa käyttöön puhelimen käyttöapuasetuksista. Avaa ensin asetukset, etsi sen jälkeen käyttöapu, ja valitse sieltä kohta Zoomaus. Avautuvasta näkymästä voi ottaa zoomauksen käyttöön.

Miten saan värit käänteisiksi?

Värit saa muutettua käänteisiksi puhelimen käyttöapuasetuksista. Avaa asetukset, etsi sieltä kohta käyttöapu, ja sieltä kohta Näyttö ja tekstin koko. Valittavana on joko klassiset käänteiset, tai älykkäät käänteiset -vaihtoehdot. Älykkäässä vaihtoehdossa näytön värit käännetään lukuun ottamatta kuvia, kun taas klassisessa myös kuvien värit muuttuvat käänteisiksi.

VoiceOver ei puhu mitään

Tähän voi olla monta eri syytä, esimerkiksi jokin seuraavista:

1. VoiceOver on kokonaan poissa päältä. Voit kokeilla käynnistää sen joko painamalla kolme kertaa kotipainiketta nopeasti, tai sanomalla Sirille: VoiceOver päälle.

2. VoiceOver voi olla päällä, mutta sen puhe on mykistetty. Puheen saa päälle/pois päältä napauttamalla näyttöä kahdesti kolmella sormella, tai mikäli Zoomaus on otettu käyttöön käyttöapuasetuksissa, napauttamalla näyttöä kolme kertaa kolmella sormella. Myös VoiceOverin äänenvoimakkuus on voinut mennä pienelle, kun vo:n pitäisi puhua naputtele ääni suuremmalle painiketta.

Puhelimeni toimii, mutta näyttö on pimeänä, mitä voin tehdä?

Mikäli VoiceOver on päällä, on sinulla luultavasti mennyt näyttöverho päälle. Näyttöverhon saa pois kolmen sormen kolmoisnapautuksella, tai mikäli Zoomaus on otettu käyttöön käyttöapuasetuksissa, kolmen sormen neloisnapautuksella.

Siri ei vastaa komentoihin

Tämä voi johtua internet-yhteyden puuttumisesta. Tarkista puhelimen asetuksista, onko mobiilidata päällä, tai oletko yhteydessä johonkin Wi-Fi -verkkoon

Toinen vaihtoehto on, että Sirin asetuksissa puhepalaute on poissa päältä. Myös Sirin äänenvoimakkuus on voinut mennä pienelle, kysy Siriltä vaikka säätä ja painele ääni kovemmalle painiketta silloin kun Sirin pitäisi puhua.

Miten sammutan puhelimeni?

Puhelin, jossa on kotipainike:

Paina virtapainiketta ja pidä painettuna, kunnes ruudulle tulee ilmoitus ”Virta pois päältä painike” ja napauta ruutua yhdellä sormella tuplasti.

Puhelin, jossa ei ole kotipainiketta:

Paina nopeasti peräkkäin: äänenvoimakkuuden lisäyspainiketta, äänenvoimakkuuden vähentymispainiketta ja sen jälkeen virtapainiketta, jonka pidät painettuna niin kauan (muuttama sekunti), kunnes ruudulle ilmestyy ”Virta pois päältä painike”.

Sen jälkeen napauta ruutua yhdellä sormella tuplasti.

iPhone puhuu, kun nostan sen pöydältä, kuinka saan sen pois?

Se saadaan seuraavaa reittiä:

Avaa Asetukset  ja sieltä Näyttö ja kirkkaus.

Valitse Herätä nostamalla.  Se pitää olla pois päältä.

Kuinka saa VoiceOverin puhetta katkaistua?

Jos avaa jonkun sivuston, viestin, sähköpostin tms., jossa on paljon tekstiä ja Voiceover puhuu pitkään.

Kosketa ruutua kahdella sormella (kahden sormen kertanapautus).

Kuinka asetan herätyksen Sirin avulla

Paina kotipainiketta (uusimmissa puhelinmalleissa virtapainiketta) ja merkiäänen jälkeen sano:

”Aseta herätys” ja kellon aika. Esim.

”Aseta herätys kelo 7.00”.  

Miten saan iPhonen äänettömälle eli soittoäänen pois?

iPhonen vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuusnäppäinten yläpuolella on ns. ”mykistys” kytkin. Siirrä se puhelimen takakannen suuntaan ja puhelin menee äänettömälle. Soittoäänet saat takaisin kun siirrät kytkimen takaisin näyttöä kohden. Kytkin vaikuttaa vain soitto- ja merkkiääniin, ei muihin ääniin.

Miten avaan linkin tekstiviestistä, kun VoiceOver on käytössä?

Kun  olet viestin kohdalla, valitse roottorista ”Linkit” ja siirry linkin kohdalle yhden sormen pystypyyhkäisyllä ja tee sitten yhden sormen kaksoisnapautus.

Miten vastaan puheluun, kun VoiceOver on päällä?

Voit vastata puheluun kahden sormen kaksoisnapautuksella tai etsiä ”vastaa” -painikkeen näytöltä ja tekemällä sitten yhden sormen kaksoisnapautuksen.

 

Takaisin ICT-ohjeet-sivulle