Siirry pääsisältöön

Kir­joi­tus­ta­vat

Tässä ohjeessa kerrotaan mitkä kirjoitustavat ovat käytettävissä silloin, kun VoiceOver on käytössä.

Tällä sivulla

Normaali-kirjoitus

Tämä kirjoitustyyli on VoiceOverin oletus. Sitä käytettäessä voidaan etsiä haluttu kirjain näppäimistöstä liu’uttamalla sormea näytöllä tai tekemällä yhden sormen poikittaisia pyyhkäisyjä, kunnes ollaan halutun kirjaimen kohdalla. Kun kirjain on löytynyt, tehdään yhden sormen kaksoisnapautus johonkin kohtaan näyttöä. Napautusten ei tarvitse osua kirjaimen kohdalle. Tässä kirjoitustyylissä voi sormea liu’uttaa ja nostaa näytöltä vapaasti, kirjain tulee vasta kun tehdään yhden sormen kaksoisnapautus. Kaksoisnapautuksen voi tehdä myös ns. jaettuna napautuksena jolloin sormen ollessa halutun merkin päällä, napautetaan jollain toisella sormella näyttöä kerran.

Kosketus-kirjoitus

Kosketus-kirjoituksessa liu’utetaan sormea näppäimistöllä, ja kun ollaan halutun merkin kohdalla, nostetaan sormi näytöltä, jolloin merkki tulee näytölle. Tässä tavassa pitää olla tarkkana, sillä aina kun nostaa sormen, tulee viimeksi sormen alla ollut merkki kirjoituskenttään.

Suora kosketus -kirjoitus

Tässä kirjoitustavassa merkki tulee heti kun sormi koskettaa näppäimistössä olevaa merkkiä. Kirjoitustapa toimii samalla tavalla, kuin kirjoittaminen VoiceOverin ollessa suljettu.

Pistesyöttö

Pistesyötössä mukaillaan pistekirjoituskoneella kirjoittamista.  Pistesyöttötila saadaan aktiiviseksi roottorista, kunhan se on asetuksissa sinne näkyviin määritetty. Tämän voi tehdä VoiceOverin asetuksissa kohdassa roottori. Siellä valitut toiminnot näkyvät roottoria käännettäessä. Lue roottorin käytöstä erillinen ohje.

Kun tekstinsyöttökenttä on valittuna, eli ollaan kirjoitustilassa, pyöräytetään roottorista kohta pistesyöttö näytöltä. Helpoimmaksi tavaksi kirjoittaa on osoittautunut tapa, jossa puhelin käännetään vaakatasoon näyttö poispäin itsestä. Puhelinta pidetään molemmin käsin siten, että pikkusormilla alapuolelta ja peukaloilla yläpuolelta, jolloin muut sormet asettuvat näytön päälle etusormet ylimpänä. Sormia pidetään irti näytöstä ja kun kirjoitetaan, napautetaan näyttöä niillä sormilla, jotka vastaavat haluttua kirjainta. Esimerkiksi, kun tehdään a-kirjain, napautetaan vasemman käden etusormella näyttöä kerran, b-kirjain tulee vasemman käden etu- ja keskisormella ja c-kirjain sekä oikean että vasemman käden etusormilla yhtä aikaa näyttöä napauttamalla.

Pistesyötöstä poistutaan kääntämällä roottori johonkin toiseen kohtaan.

Tässä muut pistesyötön pyyhkäisyt:

Välilyönti = yhden sormen pyyhkäisy oikealle

poista merkki = yhden sormen pyyhkäisy vasemmalle

poista sana = kahden sormen pyyhkäisy vasemmalle

rivinvaihto = kahden sormen pyyhkäisy oikealle

vaihto 6-pisteisen ja lyhennetyn välillä = kolmen sormen pyyhkäisy oikealle tai vasemmalle. Jos lyhennetty on käytössä, kirjoitettua merkkiä poistettaessa VoiceOver sanoo poistetun merkin pisteet (esim. piste 1.) 6-pisteisessä tilassa VoiceOver ilmoittaa poistetun merkin (esim. b).

Käsinkirjoitus

Käsinkirjoituksessa nimensä mukaisesti mukaillaan käsinkirjoitusta tekstaus- ja tikkukirjaimin. Käsinkirjoitus saadaan aktiiviseksi roottorista, kunhan se on asetuksissa sinne näkyviin määritetty. Tämän voi tehdä VoiceOverin asetuksissa kohdassa roottori. Siellä valitut toiminnot näkyvät roottoria käännettäessä. Lue roottorin käytöstä erillinen ohje.

Kun tekstinsyöttökenttä on valittuna eli ollaan kirjoitustilassa, pyöräytetään roottorista kohta Käsinkirjoitus.

Kun Käsinkirjoitustila on aktiivinen, voidaan näytölle yhdellä sormella piirtää kirjain, joka halutaan tehdä. Oletuksena ensimmäisenä on pienet kirjaimet -tila. Muita vaihtoehtoja on isot kirjaimet, numerot ja välimerkit. Tilaa vaihdetaan kolmen sormen ylös tai alas pyyhkäisyillä.

Pienet kirjaimet tilassa tehdyt merkit tulevat pienillä kirjaimilla näytölle ja vastaavasti isot kirjaimet tilassa tulevat isoina kirjaimina. Pienet kirjaimet tilassa kirjoitetaan tekstauksen pieniä kirjaimia ja isot kirjaimet tilassa tikkukirjaimia.

Skandinaaviset ja muut erikoiset kirjaimet saadaan siten, että ensin piirretään perusmerkki, esim. haluttaessa ä-kirjain piirretään a, ja sen jälkeen pyyhkäistään kahdella sormella ylös tai alas, kunnes kuullaan haluttu merkki. Tämän jälkeen jatketaan kirjoittamista normaalisti.

  • Välilyönti tehdään kahden sormen pyyhkäisyllä oikealle.
  • Edellinen merkki poistetaan kahden sormen pyyhkäisyllä vasemmalle.
  • Uusi rivi tehdään kolmen sormen pyyhkäisyllä oikealle.

Sanelu -toiminto

Sanelu on kätevä tapa tuottaa tekstiä. Se voi tosin tunnistaa jonkin verran väärin mitä puhutaan, mutta useimmiten riittävän hyvin. Kun sanelu toiminto on otettu käyttöön, sen saa käyntiin joko valitsemalla näppäimistön alariviltä Sanelu-painikkeen tai kahden sormen kaksoisnapautuksella. Kun sanelun vastaanotto käynnistyy, kuuluu pieni äänimerkki, jonka jälkeen voit sanella haluamasi tekstin. Sanelun voi keskeyttää välillä ja jatkaa uudestaan. Sanelun saa lopetettua kahden sormen kaksoisnapautuksella. Sanelutoiminnon aikana näytön alaosassa on myös painike, josta sanelun saa lopetettua.

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: