Siirry pääsisältöön

Pratsam Reader

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pratsam Readerin käyttö tapahtuu.

Tällä sivulla

Yleistä

Pratsam Reader -sovellusta käytetään Celian äänikirjojen kuunteluun. Sinun pitää kuitenkin olla Celiassa verkkokuunteluasiakas, jotta voit käyttää sovellusta. Verkkokuunteluasiakas saa Celiasta tunnukset tähän palveluun.

Sovellus haetaan App Storesta ja asennuksen jälkeen kirjaudutaan sisään Celiasta saaduilla tunnuksilla.

Huom! Jos ryhtyy verkkokuunteluasiakkaaksi, silloin ei saa cd-levyjä.

Kirjan lainaaminen

1. Etsi näytön vasemmasta yläkulmasta Valikko-painike (kuvake, jossa on allekkain kolme viivaa) ja napauta sitä. Tämän jälkeen avautuu uusi näkymä.
2. Etsi näytöltä ”haku” (suurennuslasikuvake) ja napauta sitä, jonka jälkeen avautuu muokkauskenttä, ja näppäimistö tulee esiin.
3. Kirjoita haluamasi kirjailijan tai kirjan nimi ja paina Etsi-painiketta näytön oikeasta alalaidasta. Voit halutessasi syöttää hakusanat myös sanelu-toiminnolla.
4. Selaa hakutuloksia, kunnes haluamasi kirja löytyy.
5. Napauta kirjan nimeä, ja valitse avautuvasta valikosta lainaa kirja.
6. Ruutuun tulee viesti, kirja lisätään kirjahyllyyn. Etsi tässä vahvista-painike, ja valitse se.
7. Napauta seuraavaksi nuolta vasemmalle eli "Takaisin edellinen painike” ruudun vasemmasta ylänurkasta, jolloin tulet yhden pykälän taaksepäin.
8. Napauta vielä kerran nuolta vasemmalle eli ”Celia edellinen painike” vasemmalta ylänurkasta, jolloin tulet takaisin etusivulle.
Lainatut kirjat ilmestyvät sovelluksessa etusivulle.
VoiceOveria käytettäessä toiston saa käyntiin tuplanapauttamalla kirjan nimeä. Ilman VoiceOveria riittää, kun napauttaa kerran halutun kirjan kansikuvaa sovelluksen etusivulla.

Kirjan selaus

Kun kirjan toisto alkaa, näytön alalaitaan ilmestyy painikkeita, joilla voi pysäyttää toiston ja selata kirjaa erilaisilla navigointitasoilla. Oletustaso on kaikki tasot eli selaus tapahtuu otsikon tasolla.
Tasojen määrä riippuu kirjan daisy-rakenteesta. Tasoja voi olla monta, esimerkiksi taso 1, taso 2, taso 3, taso 4, sivu, 2 minuuttia, lause, 30 sekuntia jne.
1. Valitse taso-painike ruudun vasemmasta alalaidasta. Painikkeen kohdalla lukee taso, joka on sillä hetkellä valittuna, esim. Kaikki tasot. Avautuu näkymä, jossa VoiceOveria käytettäessä yhden sormen pyyhkäisyllä alhaalta ylös voit vaihtaa tasoa. Ilman VoiceOveria riittää, kun napautat haluamasi tason nimeä.
2. Kun olet haluamasi tason kohdalla, valitse nuoli vasemmalle eli edellinen-painike näytön vasemmasta yläkulmasta. Haluamasi selaustaso on tämän jälkeen valittu.
Valitsemalla ruudun oikeassa alakulmassa olevista toistopainikkeista seuraava-painikkeen, siirryt kirjassa eteenpäin valitun tason verran ja valitsemalla edellinen-painikkeen siirryt kirjassa taaksepäin valitun tason verran.

Kirjan poistaminen

Kirjan lainasta poisto tapahtuu sovelluksen etusivulla. Jos käytät VoiceOveria, etsi näytöltä kirjan nimi, ja pyyhkäise oikealle yhdellä sormella, kunnes vastaan tulee lisää vaihtoehtoja-painike. Napauta sitä kahdesti ja valitse avautuvasta valikosta ”poista kirja hyllystä”. Vahvista vielä toiminto painamalla vahvista-painiketta. Jos et käytä VoiceOveria, etsi haluamasi kirjan kansikuvan vierestä painike, jossa on kolme pistettä ja napauta sitä. Valitse avautuvasta valikosta Poista kirjahyllystä-painike, ja hyväksy poisto Vahvista-painikkeesta.

Uniajastimen asettaminen

Tämän toiminnon avulla kirjan toisto pysähtyy automaattisesti ennalta määrätyn ajan kuluttua. Toiminnon saa kytkettyä päälle seuraavasti:
1. Kun olet sovelluksen etusivulla, valitse näytön vasemmasta yläkulmasta valikko-painike (kuvake, jossa on allekkain kolme viivaa), jonka jälkeen avautuu uusi näkymä.
2. Etsi uniajastin  (kellon kuvake) ja aktivoi se. Tämän jälkeen näytön ylälaitaan tulevat vaihtoehdot minuutteina. 
3. Valitse sinulle sopiva minuuttivaihtoehto. Voit myös syöttää haluamasi ajan käsin näytön keskiosassa sijaitsevaan muokkauskenttään. Mikäli valitset ajan näytön ylalaidan painikkeista, käynnistyy uniajastin automaattisesti. Jos kirjoitat ajan näytön keskiosan tekstikenttään, etsi sen jälkeen näytön alaosasta Aloita-painike ja aktivoi se, jolloin ajastin käynnistyy. 
4. Napauta nuoli vasemmalle eli edellinen-painike ruudun vasemmasta yläkulmasta, jolloin pääset takaisin etusivulle.
5. Käynnistä etusivulta haluamasi kirjan luku.
Kirjan luku keskeytyy automaattisesti määrätyn ajan kuluttua.

Lukunopeuden säätö

Lukunopeutta ei voi säätää kirjakohtaisesti. Se lukee kaikki kirjat sillä nopeudella, joka on asetettu.
1. Käynnistä haluamasi kirjan toisto sovelluksen etusivulta.
2. Pysäytä kirjan toisto valitsemalla pysäytä-painike oikeasta alanurkasta.
3. Etsi lukunopeus-painike (mittari kuvake) näytön yläosasta ja valitse se. Oletuksena arvo on 100 %.
4. Siirry poimijan kohdalle ja pyyhkäisemällä yhdellä sormella alhaalta ylös lisäät, ja ylhäältä alas vähennät lukunopeutta. Ilman VoiceOveria riittää, kun napautat haluamaasi prosenttilukua näytöltä.
5. Kun lukunopeus on valittu, napauta nuolta vasemmalle eli edellinen painike vasemmasta ylänurkasta.
6. Valitse toista-painike oikeasta alanurkasta. Kirjan luku käynnistyy valitulla lukunopeudella.

Kirjan lataus offline kuunteluun

Kirjoja voi myös ladata omaan laitteeseen, jonka jälkeen kuunteluun ei tarvita nettiyhteyttä. Tämä toiminto on erittäin hyvä silloin, kun ollaan matkoilla tai mökillä, jossa ei ole internetiä. Kirjan lataus tapahtuu seuraavasti:
1. Kun olet etusivulla kirjan kohdalla, siirry seuraavaan kohteeseen lisää vaihtoehtoja-painike ja valitse se. Painikkeessa on kolmea pistettä esittävä kuvake. Tämän jälkeen ruudulle avautuu uusi näkymä.
2. etsi lataa kirja painike ja valitse se.
3. Avautuvasta ikkunasta etsi vahvista-painike ja napauta se.
Odota, että kirja latautuu. Latausnopeus riippuu nettinopeudesta. Pian kirjan nimen kohdalla ilmestyy offline kirja.

Ladatun kopion poistaminen

Kirjan ladatun kopion poisto tapahtuu etusivulla. Etsi näytöltä kirjan nimi, ja valitse sen perästä löytyvä lisää vaihtoehtoja-painike. Painikkeessa on kolmea pistettä esittävä kuvake. Aktivoi painike ja valitse avautuvasta valikosta ”poista ladattu kopio”. Vahvista vielä toiminto painamalla Vahvista-painiketta. Tämän jälkeen ladattu versio on poistettu, mutta kirjahyllyyn jää online-kirja, jota voi kuunnella verkon kautta.

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: