Siirry pääsisältöön

Seeing Ai tun­nis­tus­so­vel­lus

Seeing AI on Microsoftin kehittämä näkövammaisille tarkoitettu apusovellus erilaisten asioiden tunnistamiseen. Sen avulla voi tunnistaa mm. tekstejä, värejä ja seteleitä.

Tällä sivulla

Yleistä

Kun ohjelma on asennettu ja alkumääritykset tehty,avautuu se oletuksena yleensä ”Lyhyt teksti” toimintoon. Toimintatilaa vaihdetaan alareunan ”Kanava” -kohdasta, käytettäessä VoiceOveria  tehdään siinä yhden sormen pystypyyhkäisyjäja näönvaraisesti käytettäessä valitaan alareunasta halutun toiminnon kuvake. Pyyhkäisy alhaalta ylös vie seuraavaan toimintaan, ja pyyhkäisy alas vie edelliseen.

Tässä pikaohje toimintatiloista. Välttämättä kaikissa puhelinmalleissa ei kaikki toiminnat ole saatavilla. Englanninkielisessä versiossa mukana ollut käsinkirjoituksen tunnistus ei ole käytettävissä suomenkielisessä versiossa.

Lyhyt teksti (kuvakkeessa iso, ja pieni T-kirjain)

Kun tämä tila on valittuna, puhuu voiceover kaikki tekstit, jotka tulevat kameraan näkyviin. Pidä kameraa n. 20 sentin päässä tekstistä. Mikäli pystyy pitämään käden vakaana, sovellus lukee aika pitkänkin pätkän tekstistä. Liikuta kameraa siihen suuntaan, jossa arvelet tekstiä olevan. Vinkki: kun tekstiä aletaan lukea voit kääntää kameran pois tekstistä, näin luetaan kaikki teksti joka oli kameran näkyvissä. Muutoin käden liikahdus voi keskeyttää lukemisen ja aloittaa toisesta kohdasta.

Tiedosto (Lehtiö-kuvake)

Tässä tilassa kuvataan kokonaisia dokumentteja ja siitä tunnistetaan tekstit. Kun pidät kameraa tekstin yllä n. 20 – 30 cm korkeudella, ohjelma kertoo mitkä reunat eivät näy, näin voi päätellä mihin suuntaan pitäisi kameraa liikuttaa, jotta kaikki tekstit tulevat kuvaan. Kun ohjelman mielestä kamera on kohdalla, sanoo se ”Pidä vakaana” ja ottaa automaattisesti kuvan. Mikäli tuntuu, että et saa kameraa kohdalle, voit itse ottaa kuvan arviolta napauttamalla ”Ota kuva” painiketta. Kuvan oton jälkeen avautuu ikkuna, jossa teksti on tunnistettuna. Mikäli et käytä VoiceOveria saat luetettua tekstin painamalla ”Toista” -painiketta. Halutessasi voit jakaa kuvan tai tekstin eteenpäin. Kun olet lukenut tekstin, voit palata taaksepäin näytön vasemmasta ylälaidasta löytyvällä ”Takaisin” -painikkeella.

Tuote (Viivakoodi-kuvake)

Tällä toiminnolla voi tunnistaa tuotteita niiden tuotekoodeista. Kameraa osoitetaan oletettua koodin sijaintia kohden.Mitä enemmän koodista kamera havaitsee , pitää sovellus sitä nopeampaa piipitystä, piipitys harvenee, kun koodista on vähemmän näkyvissä. Kun kamera on tunnistanut koodin, sovellus kertoo hetken kuluttua löytyikö tuotteesta tietoa. Tuotteen tiedoista pääsee pois vasemman yläkulman ”takaisin” -painikkeesta.

Henkilö (Ihmistä esittävä kuvake)

Tällä toiminnolla voi tunnistuttaa henkilöitä. Jos osoitat kameralla henkilöä/henkilöitä, sovellus kertoo, montako henkeä kuvassa on. Jos olet nimennyt henkilön, kertoo myös nimen. Voit myös ottaa kuvan painamalla ”Ota kuva” -painiketta ja hetken kuluttua sovellus kertoo kuvausta henkilöstä, esim. arvioi iän, kertoo hiusten värin ja ilmeen. ”Siirry kameraan” -painikkeesta voit vaihtaa käytetäänkö etu- vai takakameraa. ”Kasvojen tunnistus” -painikkeesta pääset lisäämään japoistamaan tunnistettavia kasvoja.

Valuutta (Dollari-kuvake)

Tässä voit tunnistaa seteleitä. Osoita kameralla seteliä, jolloin ohjelma kertoo setelin arvon. ”Tunnistetaan” -painikkeesta pääsee valitsemaan mitä rahayksikköä tunnistetaan.

Maisema (Taloa ja puuta esittävä kuvake)

Tässä tilassa saat kuvailua kohteesta.  Osoita kameralla haluamaasi kohdetta ja napauta ”Ota kuva” painiketta. Kuulet hetken kuluttua mitä kuvassa on. Palaa tämän jälkeen takaisin painamalla Sulje-painiketta näytön vasemmassa yläkulmassa.

Väri (Kuvakkeessa vajaa ympyrä, jossa mustia pisteitä)

Kun valitset tämän tilan, kerrotaan kamerassa olevan kohteen väri.

Vaalea eli valon tunnistus (Aurinkoa esittävä kuvake)

Tämä toiminto tunnistaa valon määrää. Kun osoitat kameralla valoa, kuulet sitä korkeamman äänen, mitä voimakkaampi valo on.

Selaa valokuvia

Tämän toiminnon avulla voit saada pienimuotoisen kuvailun valitsemastasi puhelimeen tallennetusta valokuvasta. Valitse ensin näytön vasemmasta yläkulmasta ”Valikko” -painike, ja sen jälkeen avautuvasta valikosta ”Selaa valokuvia”. Tämän jälkeen näkyviin tulee puhelimeen tallennetut kuvat. Valitse haluamasi kuva, jonka jälkeen ohjelma tunnistaa kuvaa jah etken kuluttua saat kuvauksen kuvasta tai tunnistuksen siinä olevasta tekstistä. Kuvailusta pääset pois vasemman yläkulman ”Takaisin” -painikkeella. Pääset pois kuvaluettelosta sovelluksen perustilaan valitsemalla vielä vasemman yläkulman ”Takaisin” -painikkeen.

 

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: