Siirry pääsisältöön

Soit­ta­mi­nen iPhonella VoiceO­ve­ria käy­tet­täes­sä

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka voit soittaa puheluita käyttämällä iPhonen puhelinsovellusta.

Tällä sivulla

Yleistä

iPhonella soittaminen tapahtuu ”Puhelin” sovelluksen kautta. Oletuksena sen kuvake löytyy kotivalikon vasemmasta alakulmasta. Puhelinsovelluksessa on viisi eri toimintovälilehteä ja ne sijaitsevat sovelluksen alareunassa. Toiminnot ovat vasemmalta oikealle ”Suosikit”, ”Äskeiset”, ”Yhteystiedot”, ”Näppäimistö” ja ”Puheposti”.

Puhepostitoiminto ei ole sellaisenaan käytössä Suomessa, siihen voisi halutessaan ohjelmoida vastaajan numeron.

Soittaminen näppäimistövälilehdeltä

Avaa puhelinsovellus ja etsi sen alimmalta riviltä ”Näppäimistö” -painike. Voit liu’uttaa sormea näytön alareunassa, kunnes kuulet näppäimistö, ja valitse se tekemällä yhden sormen tuplanapautus. Tai voit viedä sormen oikeaan alakulmaan ja kun kuulet puheposti tee sitten yhden sormen poikittaispyyhkäisy vasemmalle, Kun kuulet näppäimistö, tee yhden sormen tuplanapautus valitaksesi sen. Nyt olet näppäimistönäkymässä, siinä on ylhäällä numerorivi, johon näppäilty numero ilmestyy ja sen alapuolella numeronäppäimet, jotka ovat samassa järjestyksessä kuin tavallisessa puhelimessa. Siinä on neljä riviä numeroita. Ensimmäisellä rivillä ovat 1, 2, 3, ja toisella 4, 5, 6, kolmannella 7, 8 ja 9 ja neljännellä tähti, nolla ja ruutu. Nollan alapuolella on “Soita” -painike ja kun on näppäilty ainakin yksi numero ilmestyy “Poista” -painike ruutu -näppäimen alapuolelle.

Aloita puhelinnumeron kirjoittaminen etsimällä ensimmäinen numero. Numeroa voi etsiä liu’uttamalla yhtä sormea näytöllä, tai pyyhkäisemällä yhdellä sormella vasemmalta oikealle/toisinpäin. Kun laite sanoo haluamasi numeron, kaksoisnapauta näyttöä yhdellä sormella. Jos teit oikein, laite toistaa numeron hiukan kimeämmällä äänellä. Ensimmäinen numero on nyt syötetty. Etsi seuraava numero liu’uttamalla tai pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle tai vasemmalle, ja kun laite sanoo sen, kaksoisnapauta näyttöä yhdellä sormella. Jatka samaan tapaan, kunnes koko numero on syötetty. Voit tarkastella syötettyä puhelinnumeroa menemällä numerokenttään. Tähän kenttään pääset pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealta vasemmalle, kunnes ohitat numeron 1 näppäimistössä. Ensiksi tulee Lisää numero painike (vanhemmissa versioissa Tallenna yhteystietona painike). Seuraavalla pyyhkäisyllä laite sanoo ”puhelinnumero”, ja jo syötetyt numerot. Jos on helpompaa, voit etsiä kentän liu’uttamalla yhtä sormea näytön yläreunasta alaspäin. Jos syötät vahingossa väärän numeron, voit poistaa sen Poista-painikkeella, joka löytyy näytön alaosasta numeronäppäimistön ruutunäppäimen alapuolelta. Pääset poista-painikkeelle myös pyyhkäisemällä oikealle, kunnes kuulet ”Poista”. Kaksoisnapauttamalla näyttöä yhdellä sormella poistat viimeksi syötetyn numeron.

Syötettyäsi koko puhelinnumeron etsi numeronäppäinten alapuolelta Soita-painike joko pyyhkäisyelein tai liikuttelemalla sormea näytön alaosassa. Soita-painike sijaitsee yhteystiedot-painikkeen yläpuolella ja nollan alapuolella. Kun se löytyy, kaksoisnapauta näyttöä yhdellä sormella, jolloin iPhone soittaa antamaasi numeroon. Voit lopettaa puhelun ottamalla laitteen pois korvalta ja kaksoisnapauttamalla näyttöä kahdella sormella tai etsiä näytöltä, joko sormea liu’uttamalla tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyin, lopeta puhelu -painikkeen ja tekemällä siinä yhden sormen tuplanapautuksen.

Soittaminen yhteystiedoista

Avaa puhelinsovellus ja etsi sen alimmalta riviltä keskeltä ”Yhteystiedot”-painike. Voit liu’uttaa sormea näytön alareunassa, kunnes kuulet yhteystiedot, ja valitse se tekemällä yhden sormen tuplanapautus. Tai voit viedä sormen oikeaan alakulmaan ja kun kuulet puheposti tee sitten yhden sormen poikittaispyyhkäisyjä vasemmalle. Kun kuulet yhteystiedot, tee yhden sormen tuplanapautus valitaksesi sen. Nyt olet yhteystiedoissa ja ne on järjestetty allekkain aakkosiin järjestettynä.

Voit etsiä haluamaasi yhteystietoa usealla eri tavalla. Voit tehdä yhden sormen poikittaispyyhkäisyjä, jolloin oikealle pyyhkäisy vie seuraavan yhteystiedon kohdalle ja vasemmalle pyyhkäisy tuo edellisen kohdalle. Voit myös liu’uttaa sormea, jolloin kuulet aina sormen alla olevan yhteystiedon nimen. Kun etsit liu’uttamalla, saat seuraavan näytöllisen yhteystietoja loppua kohden tekemällä kolmen sormen pyyhkäisyn alhaalta ylöspäin, tai alkua kohden ylhäältä alaspäin.

Voit liikkua listassa myös aakkosittain. Vie sormi näytön keskiosassa aivan näytön oikeaan reunaan, kun kuulet ”posion indeksi” (vanhemmissa versioissa Taulukon hakemisto), voit sen jälkeen liikkua listassa aina seuraavan tai edellisen aakkosen kohdalle yhden sormen pystypyyhkäisyllä. Pyyhkäisy alas vie seuraavaan ja pyyhkäisy ylös vie edellisen aakkosen kohdalle. Kun tulet halutun aakkosen kohdalle voit sen jälkeen etsiä yhteystietoa tekemällä yhden sormen poikittaispyyhkäisyjä tai liu’uttamalla sormea näytöllä.

Voit etsiä haluamaasi yhteystietoa myös hakukentän avulla. Hakukenttä sijaitsee näytön yläosassa, ja löytynee helpoiten liu’uttamalla sormea näytön yläreunasta alaspäin. Kun kuulet “Etsi hakukenttä” tee yhden sormen tuplanapautus ja kirjoitustila aktivoituu. Näppäimistö avautuu näytön alaosaan. Voit nyt aloittaa kirjoittamaan etsimäsi yhteystiedon nimeä, sitä ei tarvitse välttämättä kirjoittaa kokonaan. Voit käyttää myös sanelutoimintoa. Puhelin ehdottaa hakukentän alapuolelle nimiä sitä mukaan, kun kirjoitat, jos kirjoitat esim. min, niin ehdotuksiin tulee kaikki yhteystiedot missä kyseinen merkkijono on. Kun olet kirjoittanut nimeä mielestäsi tarpeeksi, tai sanellut sen, voit etsiä ehdotuksista hakemaasi yhteystietoa. Löydät ehdotukset viemällä sormen näytön yläosaan ja sieltä liikkuen yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä tai liu’uttamalla kunnes löydät haluamasi yhteystiedon.

Käyttämästäsi etsintätavasta riippumatta, kun olet löytänyt hakemasi yhteystiedon, avaa se tekemällä yhden sormen tuplanapautus. Nyt kyseisen henkilön yhteystietokortti on auki ja näet kaikki tiedot mitä hänestä olet lisännyt. Voit aloittaa puhelun yhteystiedolle kahdella tapaa, etsimällä “Puhelu” -painikkeen tai kentän, jossa puhelinnumero näkyy. Voit etsiä näitä joko yhden sormen poikittaispyyhkäisyin tai liu’uttamalla sormea näytöllä. Liu’uttamalla voi olla helpompi löytää numerokenttä, liu’uta sormea näytön yläreunasta alaspäin, kunnes kuulet esim. “koti +35844xxxxx”. (HUOM. tuon koti tilalla voi lukea työ, matkapuhelin jne. riippuen siitä mikä siihen on määritetty yhteystietoa luotaessa). Mikäli yhteystiedolla on useampi numero, ne näkyvät tässä allekkain. Puhelu alkaa, kun teet numeron kohdalla yhden sormen tuplanapautuksen. Mikäli aloitat soittamisen “Puhelu” -painikkeen avulla, etsi se ja tee siihen yhden sormen tuplanapautus. Mikäli yhteystiedolla on vain yksi numero, johon voi soittaa alkaa puhelu välittömästi.
(Huom. mikäli numeroita on useampi, avautuu valikko, josta valitaan haluttu numero. Löydät vaihtoehdot yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä tai liu’uttamalla sormea. Kun olet halutun numeron kohdalla, tee yhden sormen tuplanapautus ja soitto alkaa.)
Voit lopettaa puhelun ottamalla laitteen pois korvalta ja kaksoisnapauttamalla näyttöä kahdella sormella tai etsiä näytöltä, joko sormea liu’uttamalla tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyin, lopeta puhelu -painikkeen ja tekemällä siinä yhden sormen tuplanapautuksen.

Sulje lopuksi yhteystietokortti etsimällä vasemmasta yläkulmasta “Yhteystiedot – edellinen” -painike ja tekemällä siihen yhden sormen tuplanapautus.
(Huom. Mikäli tulit etsi toiminnon kautta, on painike muotoa “Etsi – edellinen”, napauttamalla sitä kahdesti yhdellä sormella pääset takaisin hakutuloksiin, etsi vielä oikeasta yläkulmasta “Kumoa” -painike ja tee siinä yhden sormen tuplanapautus ja pääset yhteystietoluetteloon.)

Soittaminen Äskeiset välilehdeltä

Avaa puhelinsovellus ja etsi sen alimmalta riviltä ”Äskeiset” välilehti. Voit liu’uttaa sormea näytön alareunassa, kunnes kuulet äskeiset, ja valitse se tekemällä yhden sormen tuplanapautus. Tai voit viedä sormen vasempaan alakulmaan ja kun kuulet suosikit, tee sitten yhden sormen poikittaispyyhkäisy oikealle. Kun kuulet äskeiset, tee yhden sormen tuplanapautus valitaksesi sen. Nyt olet äskeiset välilehdellä, missä näkyvät viimeisimmät puhelut. Tässä näkymässä on kaksi välilehteä, ”Kaikki” ja ”Ei vastatut”. Kaikki välilehdellä näkyvät kaikki puhelut, niin soitetut, vastatut ja vastaamattomat. Ei vastatuissa näkyvät vain ne, joihin et ole vastannut. Mikäli haluat soittaa uudestaan numeroon johon olet itse soittanut, varmista, että ”Kaikki” on valittuna. Näiden valinta on näytön yläosassa, vasemmassa yläkulmassa on ”kaikki” ja sen oikealla puolella ”Ei vastatut”.  Löydät ne esimerkiksi liu’uttamalla sormea näytön vasemmassa yläkulmassa ja kun kuulet ”Kaikki” ja jos se ei ole valittuna saat sen valituksi napauttamalla sitä yhdellä sormella kaksi kertaa. Mikäli haluat valita ”Ei vastatut”, pyyhkäise kerran yhdellä sormella vasemmalta oikealle, tai voit etsiä myös liu’uttamalla sormea, ja kun olet sen kohdalla, valitse se napauttamalla yhdellä sormella kaksi kertaa. Äskeiset on järjestetty niin, että uusin puhelu on ylimpänä ja kaiken kaikkiaan saat näkyviin 100 viimeisintä puhelua. Voit nyt etsiä haluamaasi liu’uttamalla sormea näytöllä tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Mikäli etsit liu’uttamalla, saat seuraavan näytöllisen näkyviin pyyhkäisemällä kolmella sormella alhaalta ylöspäin. Kun olet etsimäsi kohdalla, yhden sormen tuplanapautus aloittaa puhelun kyseiselle yhteystiedolle. Voit lopettaa puhelun ottamalla laitteen pois korvalta ja kaksoisnapauttamalla näyttöä kahdella sormella tai etsiä näytöltä, joko sormea liu’uttamalla tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyin, lopeta puhelu -painikkeen ja tekemällä siinä yhden sormen tuplanapautuksen.

 Soittaminen suosikit välilehdeltä

Avaa puhelinsovellus ja etsi sen alimmalta riviltä vasemmasta alakulmasta ”Suosikit” välilehti. Löydät sen helpoiten liu’uttamalla sormea näytön alareunassa, kunnes kuulet suosikit, ja valitse se tekemällä yhden sormen tuplanapautus (tai voit viedä sormen ihan vasempaan alakulmaan ja kun kuulet suosikit, tee yhden sormen tuplanapautus valitaksesi sen). Nyt olet suosikit näkymässä, missä näkyvät ne yhteystiedot, jotka on merkitty suosikeiksi. Voit etsiä haluamaasi liu’uttamalla sormea näytöllä tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä. Mikäli etsit liu’uttamalla ja suosikkeja on paljon, saat seuraavan näytöllisen näkyviin pyyhkäisemällä kolmella sormella alhaalta ylöspäin. Kun olet etsimäsi kohdalla yhden sormen tuplanapautus aloittaa puhelun kyseiselle yhteystiedolle. Voit lopettaa puhelun ottamalla laitteen pois korvalta ja kaksoisnapauttamalla näyttöä kahdella sormella tai etsiä näytöltä, joko sormea liu’uttamalla tai yhden sormen poikittaispyyhkäisyin, lopeta puhelu -painikkeen ja tekemällä siinä yhden sormen tuplanapautuksen.

Mikäli Suosikit-välilehdellä ei ole yhtään yhteystietoa, saat lisättyä niitä seuraavasti:

1. Kun olet Suosikit-näkymässä, etsi näytön vasemmasta yläkulmasta Lisää-painike, ja tee siinä yhden sormen tuplanapautus.

2. Seuraavaksi avautuu yhteystietoluettelo. Etsi haluamasi yhteystieto joko yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä, hakutoiminnolla tai osion indeksi-toiminnolla.

3. Kun oikea yhteystieto löytyy, tee yhden sormen tuplanapautus, jonka jälkeen näyttöön ilmestyy valintaikkuna, jossa voit valita, minkä toiminnon haluat lisätä suosikiksi. Etsi haluamasi vaihtoehto yhden sormen poikittaispyyhkäisyillä, ja valitse se yhden sormen tuplanapautuksella, jonka jälkeen valitsemasi yhteystieto näkyy sovelluksen Suosikit-välilehdellä.

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: