Siirry pääsisältöön

Tekstissä liik­ku­mi­nen VoiceO­ve­ria käy­tet­täes­sä

VoiceOverin avulla voi liikkua tekstissä merkki, sana tai rivi kerrallaan. Kun haluat liikkua tekstissä, toimi seuraavasti:

  1. pyöritä roottori kohtaan merkit, sanat tai rivit.
  2. liiku tekstissä yhden sormen pystypyyhkäisyin, pyyhkäisy alas siirtyy tekstissä eteenpäin ja pyyhkäisy ylös valitun verran takaisin.

HUOM! Kun liikut tekstissä VoiceOver sanoo aina sen minkä yli liikuttiin. Eli jos liikut merkeittäin pystypyyhkäisyillä ylös eli alkua kohden ja kuulet ”r” niin kohdistin on silloin r-kirjaimen edessä ja mikäli liikuit loppua kohden olisi kohdistus r-kirjaimen perässä. Samoin kun liikut sanoittain pystypyyhkäisyllä ylös olet sanan alussa ja pyyhkäisyllä alas olet sanan lopussa.

Muokkaus-kentissä, eli tekstiä syötettäessä, voit siirtyä helposti kentän alkuun tai loppuun. Kun kenttä on aktivoitu siirtää yhden sormen tuplanapautus kohdistimen joko tekstin alkuun tai loppuun. Kun teet yhden sormen tuplanapautuksen kohdistuksen ollessa kentässä kertoo VoiceOver missä kohden kohdistus on. Mikäli VoiceOver sanoo ”lisäyskohta lopussa” olet kentän lopussa ja voisit jatkaatekstin kirjoittamista edellisten perään. Jos teet tässä yhden sormen tuplanapautuksen siirtyy kohdistin tekstin alkuun ja VoiceOver sanoo ”lisäyskohta alussa”. Nyt kirjoitus menisi aiemmin kirjoitetun tekstin eteen.

 

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: