Siirry pääsisältöön

Thun­der­bird säh­kö­pos­tioh­jel­man käyttö näp­päi­mis­töl­lä

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Thunderbird sähköpostiohjelma toimii näppäimistöä käyttäen.

Tällä sivulla

Yleistä

Mozilla Thunderbird on ohjelma jolla voi helposti lukea ja lähettää sähköposteja. Ohjelman saa ladattua ilmaiseksi Mozillan sivuilta, autamme tarvittaessa ohjelman asentamisessa. Ohjeessa on käytetty näppäinkomennoissa näppäinten suomenkielisiä nimityksiä, ohjeen lopussa olevasta näppäinkomentoja kohdasta voit katsoa mitkä ne ovat englanniksi.

Sähköpostiviestien selaus ja lukeminen

Kun käynnistät Thunderbirdin, ei se siirry suoraan viestiluetteloon. Viesteihin pääset kuitenkin helposti painamalla välilyöntinäppäintä. Mikäli kansiossa, jossa viimeksi olit, ei ole lukemattomia viestejä, kysyy ohjelma siirrytäänkö kansion "X" seuraavaan lukemattomaan viestiin. Kun vastaat tässä "Ei" niin tulet sen kansion viesteihin missä olit viimeksi kun suljit Thunderbirdin. (sarkaimella voit siirtyä vastausvaihtoehtojen välillä) Toinen tapa päästä viestiluetteloon on painaa sarkainta (tab) niin monta kertaa, että tulet viestiluetteloon. Sarkainten määrä riippuu näkymän asetuksista. Viestiluettelossa voit liikkua nuoli ylös/alas näppäimillä ja jokaisen viestin kohdalla kuulet viestin aiheen ja lähettäjän tiedot. Viestin saat avattua painamalla Enter ja sen jälkeen voit lukea viestin   nuolinäppäimillä. Voit sulkea viestin painamalla esc-näppäintä. (joillakin asetuksilla ctrl+w sulkee viestin).

Viestin poistaminen

Kun olet viestiluettelossa tai avatussa viestissä saat poistettua viestin painamalla Del-näppäintä. Viesti siirtyy roskakori/poistetut kansioon suoraan mitään kyselemättä. Mikäli haluat poistaa viestin niin ettei se siirry roskakoriin paina Vaihto + Del. Nyt saat kysymyksen ”Poistetaankoviestit välittömästi siirtämättä niitä ensin roskakoriin?”. Kohdistus on oletuksena ”Poista” -painikkeen kohdalla joten ”Enter” tai ”Välilyönti” poistaa viestin. Mikäli et haluakaan poistaa voit siirtyä Sarkain -näppäimellä ”Peruuta” -painikkeen kohdalle ja vahvistaa poiston peruuttamisen Enterillä tai Välilyönnillä.

Uuden viestin lähettäminen

Kun haluat lähettää uuden viestin paina Ctrl + n. Tulet kenttään johon voit kirjoittaa vastaanottajan  osoitteen. Kun olet saanut vastaanottajan kirjoitettua, tai kuulet sen ehdotuksista,  paina Enter (myös Sarkain käy) Mikäli haluat lisätä toisen vastaanottajan voit kirjoittaa sen nyt, samalla tavalla kuin ensimmäisenkin. Kun olet lisännyt haluamasi vastaanottajat, paina Sarkainta ja pääset aihekenttään, kirjoita aihe ja paina Sarkainta ja olet viestikentässä. Voit nyt kirjoittaa viestin tekstin. Kun viesti on valmis lähetettäväksi voit lähettää sen painamalla Ctrl + Enter.
Mikäli haluat lähettämisen sijaan tallentaa viestin luonnoksiin tai hylätä sen paina Ctrl + w, tämän jälkeen kysytään tallennetaanko viesti ja vastaa haluamasi mukaisesti  "Tallenna" tai "Hylkää muutokset". Mikäli haluatkin jatkaa viestin kirjoittamista valitse "Peruuta" ja pääset jatkamaan viestiä.
Vastaanottajan lisääminen kopio tai piilokopio kenttään. Voit lisätä vastaanottajia kopio tai piilokopio kenttään. Kun olet vastaanottaja kentässä paina Vaihto + Sarkainta kunnes tulet kopio- tai piilokopio-painikkeen kohdalle, paina siinä Enter. Nyt voit lisätä vastaanottajia kyseiseen kenttään samalla tavalla kuin vastaanottajakin kenttään.

Viestiin vastaaminen

Kun haluat vastata tulleeseen viestiin sen lähettäjälle, paina sen kohdalla viestiluettelossa tai avoimessa viestissä Ctrl + r. Nyt avautuu viestin luonti-ikkuna ja kohdistus menee suoraan viesti-kenttään. Thunderbird lisää automaattisesti vastaanottajan ja aiheen. Voit nyt suoraan kirjoittaa haluamasi viestin ja kun se on valmis saat lähetettyä sen painamalla Ctrl + Enter.

Viestiin vastaaminen kaikille

Saapuneessa viestissä voi olla useita vastaanottajia, jos haluat vastata niin, että kaikki saavat vastauksesi paina sen kohdalla viestiluettelossa tai avoimessa viestissä Ctrl + Vaihto + r. Nyt avautuu viestin luonti-ikkuna ja kohdistus menee suoraan viestikenttään. Thunderbird lisää automaattisesti kaikki alkuperäisen viestin osalliset vastaanottajiksi ja lisää myös viestin aiheen. Voit suoraan kirjoittaa viestin ja kun olet valmis saat lähetettyä sen painamalla Ctrl + Enter.

Lähetä viesti edelleen

Saat lähetettyä viestin eteenpäin toiselle vastaanottajalle painamalla sen kohdalla viestiluettelossa tai avoimessa viestissä Ctrl + l. Tulet vastaanottajakenttään ja voit kirjoittaa vastaanottajatsamalla tavoin kuin uutta viestiä luotaessa. Kun olet lisännyt vastaanottajan(t) voit halutessasi lähettää viestin heti tai siirtyä aihekenttään painamalla Sarkain-näppäintä. Mikäli valmiina oleva aihe kelpaa, pääset viestikenttään painamalla Sarkainta. Voit halutessasi kirjoittaa jotain saatesanoiksi tai muokata alkuperäistä viestiä. Viesti lähtee painamalla Ctrl + Enter.

Postituslistalle vastaaminen

Kun haluat vastata keskustelukanavalle tullleeseen viestiin niin, että se menee vain listalle eikä alkuperäiselle lähettäjälle paina sen kohdalla viestiluettelossa tai avoimessa viestissä Ctrl + Vaihto + l. Nyt avautuu viestin luonti-ikkuna ja kohdistus on suoraan viestin teksti kentässä. Thunderbird lisää automaattisesti ainoaksi vastaanottajaksi sähköpostilistan osoitteen. Voit nyt kirjoittaa haluamasi vastauksen ja sen jälkeen lähettää viestin painamalla Ctrl + Enter.

Liitetiedoston lisääminen lähetettävään viestiin

Kun olet luomassa uutta viestiä pääset lisäämään liitteen viestiin painamalla Ctrl + Vaihto + a

Nyt avautuu tiedostonhallinta ikkuna ja olet tiedoston nimi kentässä. Paina Vaihto + Sarkainta kaksi kertaa ja olet tiedosto/kansio luettelossa. Mikäli  tässä ei näy kansioita/tiedostoja paina vielä Vaihto + Sarkainta kunnes pääset puunäkymään. Liiku puunäkymässä nuolilla kunnes tulet haluamasi kansion kohdalle, esim. tiedostot, ja paina enter. Paina seuraavaksi sarkainta ja näet tiedostokansion sisällön.

Nyt voit etsiä haluamasi tiedoston, voit selata luetteloa nuolilla tai tiedoston/kansion etukirjaimella. Jos luettelossa on kansioita pääset tutkimaan sen sisältöä painamalla Enter. Jos haluat palata takaisin edelliseen kansioon paina Askelpalautinta eli Backspacea).

Kun olet löytänyt haluamasi tiedoston paina sen kohdalla Enter ja tiedosto lisätään viestin liitteeksi.

Liitetiedostojen avaaminen ja tallentaminen

Pääset katsomaan ja avaamaan liitetiedostot helpoiten "Viesti" -valikon kautta, sieltä löytyy kohta "Liitetiedostot" jonka alla on luettelo liitetiedostoista. Pääset tänne nopeasti painamalla ensin Alt + v ja sitten l-kirjainta. Voit nuoli alas/ylös näppäimillä katsoa minkä nimisiä liitetiedostoja viestissä on. Jokaisen liitteen kohdalla on alivalikko josta löytyy mm. "Avaa" ja "Tallenna nimellä" kohdat. Liitetiedoston kohdalla olevan alivalikon saa auki joko painamalla nuolta oikealle tai enteriä. Kun painat tässä valikossa "Avaa" kohdalla Enter avautuu liitetiedosto kyseisen tiedostotyypin oletusohjelmaan.

Kun haluat tallentaa liitteen valitse sen kohdalta "Tallenna nimellä" jolloin avautuu resurssienhallinan tyyppinen ikkuna. Siinä voit halutessasi muuttaa tiedoston nimeä tai valita toisen tallennuspaikan.

Kansion luominen

Kun olet viestiluettelossa paina Vaihto + Sarkain niin monesti kunnes tulet kansioluettelon puunäkymään.

Siirry nuolilla sen kansion kohdalle jonka alikansioksi haluat uuden kansion luoda. Jos haluat sen samalle tasolle kuin saapuneet mene tilin nimen kohdalle.

Paina Sovellusnäppäintä, jos sitä ei ole, paina Vaihto + F10

Etsi avautuvasta valikosta "Uusi kansio" ja paina Enter.

Kirjoita kansiolle haluamasi nimi ja paina Enter.

Nyt kansio on luotu.

Viestin siirto kansioon

Siirry viestiluettelossa sen viestin kohdalle jonka haluat siirtää

paina Sovellusnäppäintä tai Vaihto + F10

avautuvassa valikossa paina s-kirjainta avataksesi "Siirrä kansioon" alivalikon, voit liikkua myös nuoli alas näppäimellä sen kohdalle ja painaa Enter

siirry nuoli alas tai ylös näppäimellä sen tilin kohdalle jossa kansio sijaitsee ja paina Enter. Tilin nimenä useimmiten sähköpostiosoitteesi

etsi samalla tavalla kansio johon haluat viestin siirtää tai jossa alikansio sijaitsee ja paina Enter

Jos kansiossa on alikansioita Enter avaa uuden valikon, jos ei ole niin Enter siirtää viestin kyseiseen kansioon

Kansion vaihtaminen 

Kun olet viestiluettelossa paina Vaihto + Sarkain  niin monta kertaa, että pääset  kansioluettelon puunäkymään. Liiku sitten nuoli alas/ylös sen kansion kohdalle johon haluat siirtyä ja paina Sarkainta, nyt olet kyseisen kansion viestiluettelossa. Kun liikut kansioluettelossa ja kuulet kansion kohdalla kansion nimen ja avoinna tai suljettu niin silloin kansiolla on alikansioita. Jos kuulet suljettu eivät kansiot ole näkyvissä luettelossa sillä hetkellä. Saat ne näkyviin kun painat sen kohdalla Enteriä. Jos kuulet avoinna saat alikansiot piiloon Enterillä. Kun kansiot ovat näkyvissä ovat ne luettelossa kansion alapuolella.

Näppäinkomentoja

Tässä luettelo yleisimmistä Thunderbirdin näppäinkomennoista. Komennoissa on käytetty näppäimen suomenkielistä nimitystä mikäli sellainen on yleisesti käytössä.

Tässä näppäinten englanninkieliset vastineet:
Vaihto = Shift
Sarkain = Tab eli TaBulator
Sovellusnäppäin = Applicationkey

Askelpalautin = Backspace

Luo uusi viesti = Ctrl + n

Vastaa viestiin = Ctrl + r

Vastaa kaikille = Ctrl + Vaihto + r

Välitä viesti = Ctrl + l

Vastaa postituslistalle = Ctrl + Vaihto + l

Lähetä viesti = Ctrl + Enter

Liitetiedosto valikkoon = Alt + v, l

Lisää liitetiedosto = Ctrl + Vaihto + a

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: