Siirry pääsisältöön

Touch ID ja pää­sy­koo­di

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka otetaan käyttöön ja poistetaan käytöstä Touch ID ja pääsykoodi.

Tällä sivulla

Yleistä

Touch ID on sormenjälkeen perustuva tunnistusmenetelmä, jota voidaan käyttää mm. seuraaviin iPhonen toimintoihin:
- iPhonen lukituksen poisto - tämän toiminnon ollessa käytössä puhelimen näytön lukituksen saa poistettua painamalla kotipainiketta ja näyttämällä kotipainikkeelle sitä sormea, josta on otettu sormijälki. Tähän yleensä käytetään etusormea tai peukaloa.
- Apple Pay - tämän ollessa käytössä voi suorittaa maksuja esimerkiksi kaupoissa, joissa toimintoa tuetaan. Toimintoa pitää ottaa käyttöön ensiksi Wollet-sovelluksessa, eli lisätä siihen luoto- tai pankkikortti (syöttää kortin tiedot).
- iTunes ja App Store - tämän toiminnon ollessa päällä voi hyväksyä App Storessa tehtävät ostot/lataukset näyttämällä/koskettamalla sormea puhelimen kotipainikkeelle perinteisen Apple ID:n salasanan syöttämisen sijaan.
- Salasanan autom. käyttö - tämän toiminnon ollessa päällä helpottaa kirjautumista erilaisiin palveluihin, joiden salasana on tallennettu laitteen salasanoihin (Se löytyy Asetukset – salasanat).

Pääsykoodia taas käytetään mm. iPhonen lukituksen avaamiseen, ja muutamien asetusten muuttamiseen, esim. joskus laitteen päivityksen yhteydessä laite kysyy pääsykoodia.
Huom. touch ID ei voida ottaa käyttöön ilman pääsykoodia eli kun otetaan se käyttöön, pitää ottaa myös pääsykoodi. Joskus tietoturvan syystä iPhone pyytää pääsykoodia myös lukituksen avaamiseen.
Näitä asetuksia pääsee muuttamaan iPhonen asetuksista ja valitsemalla sieltä Touch ID ja pääsykoodi.

Pääsykoodi määrittely (kuusinumeroinen)

Pääsykoodi määritellään yleensä uutta puhelinta käyttöönotettaessa, mutta sen voi myös lisätä tai vaihtaa myöhemmin. Tämän voi tehdä avaamalla Asetukset -> Touch ID ja pääsykoodi. Avautuvasta ikkunasta valitaan kohdan ”Ota pääsykoodi käyttöön”. Avautuu uusi ruutu, johon voi syöttää kuusinumeroisen pääsykoodin. Syötä haluamasi kuusinumeroisen pääsykoodin.
(Huom. jos laitat koodin, jota on helppo arvata, siitä tulee ilmoitus, mutta jos haluat silti käyttää, valitse käytä silti-painike.)
Tämän jälkeen avautuu pääsykoodin vahvistusikkuna, johon syötetään saman pääsykoodin uudelleen. Sen jälkeen ruutuun ilmestyy kenttä, johon pitää kirjoittaa oma Apple ID:n salasanan. Kirjoita salasanasi ja napauta kirjaudu sisään painiketta. Odota vähän aikaa. Jos kaikki meni hyvin, tulet takaisin Touch ID ja pääsykoodin asetuksiin.
Tämän jälkeen kuusinumeroinen pääsykoodi on käytössä.

Nelinumeroisen pääsykoodin määrittely

Pääsykoodi voi sisältää pelkkiä numeroita tai numeroita ja kirjaimia. Tämän voi valita pääsykoodivalinnat-kohdalta. Pääsykoodi määritellään yleensä uutta puhelinta käyttöönotettaessa, mutta sen voi myös lisätä tai vaihtaa myöhemmin. Tämän voi tehdä avaamalla Asetukset -> Touch ID ja pääsykoodi ja valitsemalla sieltä kohdan ”Ota pääsykoodi käyttöön”. Avautuu uusi ikkuna, josta valitaan ”Pääsykoodivalinnat-painike”. Valitse nelinumeroinen koodi-painike. Syötä haluamasi neljä numeroa.
(Huom. jos laitat koodin, jota on helppo arvata, siitä tulee ilmoitus, mutta jos haluat silti käyttää, valitse käytä silti-painike.)
Tämän jälkeen avautuu pääsykoodin vahvistusikkuna, johon syötetään saman pääsykoodin uudelleen. Sen jälkeen avautuu kenttä, johon pitää vielä kirjoittaa oma Apple ID:n salasanan. Kirjoita salasanasi ja napauta kirjaudu sisään painiketta. Odota vähän aikaa. Jos kaikki meni hyvin, tulet takaisin Touch ID ja pääsykoodin asetuksiin.
Tämän jälkeen pääsykoodi on käytössä.

Pääsykoodin vaihtaminen

Jos haluaa vaihtaa jo olemassa olevan pääsykoodin, voi tämän tehdä Asetukset -> Touch ID ja pääsykoodi -kohdasta. Ensiksi syötetään nykyinen pääsykoodi, jonka jälkeen avautuu uusi ikkuna. Valitse avautuvasta ikkunasta ”Vaihda pääsykoodi”. Syötä vanha pääsykoodi, jonka jälkeen voidaan syöttää kuusinumeroisen koodin. Jos et halua kuusinumeroisen koodin, napauta pääsykoodivalinnat-painiketta ja sen jälkeen valitse uusi koodityyppi. Syötä uusi pääsykoodi. Tämän jälkeen avautuu pääsykoodin vahvistusikkuna, johon syötetään uusi pääsykoodin uudelleen.

(Huom. jos laitat koodin, jota on helppo arvata, siitä tulee ilmoitus, mutta jos haluat silti käyttää, valitse käytä silti-painike.)
Odota vähän aikaa. Jos kaikki meni hyvin, tulet takaisin Touch ID ja pääsykoodin asetuksiin.
Tämän jälkeen pääsykoodi on käytössä.

Pääsykoodin poistaminen

Jos haluaa poistaa olemassa olevan pääsykoodin, voi tämän tehdä Asetukset -> Touch ID ja pääsykoodi -kohdasta. Syötä nykyisen pääsykoodi, jolloin avautuu uusi ikkuna. Sieltä valitaan kohdan ”Poista pääsykoodin käytöstä-painike”. Syötetään uudelleen nykyinen pääsykoodi, jonka jälkeen tullaan takaisin Touch ID ja pääsykoodin asetuksiin. Tämän jälkeen pääsykoodi ei ole enää käytössä.

Sormenjäljen lisääminen eli touch ID käyttöönotto

Oman sormenjäljen voi lisätä menemällä asetuksiin, valitsemalla sieltä Touch ID ja Pääsykoodi. Avautuvasta ikkunasta valitaan kohta ”Lisää sormenjälki”. Ruutuun ilmestyvät seuraavat kohdat: ”Kumoa-painike, kuva henkilöstä, joka pitää...jne., Käytä ostoihin sormenjälkeä…jne., Aloita asettamalla mikä tahansa sormi kotipainikkeelle”.
Tämän jälkeen puhelin vaatii useampaa sormen kosketusta/näyttämistä Koti-painikkeelle. Aloita asettamalla peukaloa tai etusormea kotipainikkeelle, mutta ei tarvitse painaa pohjaan vaan pelkästään koskettaa. Kuuntele laitteen ohjeita. Muuttamia kertoja toistuu ohje: ”Aseta sormi”, jolloin asetat sormea kotipainikkeelle (huom. ei tarvitse painaa vain koskettaa). Pidät sormea kotipainikkeella, kunnes kuulet neuvon: ”Nosta sormi” tai tunnet värähtelyn, jolloin nostat sormea. Tämän jälkeen aseta sormi uudelleen kotipainikkeelle. Yleensä kuuluu käsky, mutta tuntuu myös värähtely, jonka jälkeen nostat ja taas asetat sormen kotipainikkeelle (huom. et paina vain kosketat). Tämä toistuu useampi kerta, kunnes kuuluu merkkiääni ja ruudulle tulee ohjeistus: ”Jatka sormen reunojen tallentamista” (sen Voice Overin käyttäjät kuulevat poikittaispyyhkäisyllä) ja lopussa on Jatka-painike, mikä valitaan.
Tämän jälkeen asetetaan saman sormen reunat kotipainikkeelle (huom. aseta vuorottelen vasenta ja oikeaa reunaa). Jos ei kuulu Voice Overin ohjeistuksia niin, jokaisen asettamisen jälkeen tuntuu värähtely, joka tarkoittaa, että jälki on otettu, jolloin voit nostaa sormea ja aseta uudelleen. Näytä vuorottelen sormen reunoja kotipainikkeelle niin monta kertaa, kunnes tulee ilmoitus: ”Valmis Touch ID on valmis…”, jonka jälkeen napautat jatka-painiketta.
Tämän jälkeen sormenjälki on käytössä. (Huom. Touch ID-toiminnot toimivat vain sillä sormella, jota on käytetty määriteltäessä Touch ID:tä.)

Sormenjäljen poistaminen

Oman sormenjäljen voi poistaa menemällä asetuksiin, valitsemalla sieltä Touch ID ja Pääsykoodi. Avautuvasta ikkunasta valitaan kohdan ”Sormi 1-painike. Napauta sieltä kohdan ”Poista sormenjälki-painiketta”. Tämän jälkeen sormenjälki ei ole enää käytössä.

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: