Siirry pääsisältöön

What­sap­pin ohje

WhatsApp on sovellus, jolla pystyy lähettämään viestejä, ääniviestejä, videoita, kuvia ja soittamaan puheluita.

Tällä sivulla

Yleistä

Kun WhatsApp on auki, näytön alareunassa on viisi välilehtipainiketta, joista voi valita, mitä toimintoa halutaan käyttää. Painikkeet ovat seuraavassa järjestyksessä:

Tila (Eräänlainen ympyrä-kuvake)

Puhelut (Luuria esittävä kuvake)

kamera (Kameraa esittävä kuvake)

keskustelut (Kuvakkeessa kaksi puhekuplaa)

Asetukset (Ratasta esittävä kuvake).

Ruudun näkymä riippuu siitä, mikä välilehti on alarivistä valittuna.

Viestin lähetys

 1. Avaa WhatsApp kotivalikosta ja odota, että ohjelma avautuu.
 2. Valitse näytön alareunasta ”keskustelu -painike”. Se sijaitsee melko oikeassa alareunassa ruutua. Avautuu keskustelunäkymä, jossa näet aiemmat keskustelut.
 3. Etsi ”Uusi keskustelu” -painike näytön oikeasta yläkulmasta ja aktivoi se. Painikkeessa on kynää ja paperia esittävä kuvake. Seuraavaksi avautuu näkymä, jossa on yhteystietojen luettelo. Voit myös valita haluamasi henkilön keskusteluhistoriasta, jolloin sovellus siirtyy suoraan näkymään, josta voit lukea ja lähettää viestejä.
 4. Etsi henkilö, jolle haluat lähettää viestin.
 5. Seuraavaksi avautuu tekstikenttä, johon voi kirjoittaa viestin. Halutessasi voit käyttää myös sanelua. Aiempi viestihistoria valitsemasi henkilön kanssa on näkyvissä näppäimistön yläpuolella.
 6. Kun viesti on valmis, etsi lähetä-painike ja aktivoi se, jolloin viesti lähtee. Lähetä-painikkeen kuvakkeessa on valkoinen nuoli  sinisellä pohjalla, ja se sijaitsee näytön oikeassa reunassa heti näppäimistön yläpuolella.

Ääniviestin lähetys

 1. Avaa WhatsApp kotivalikosta ja odota, että ohjelma avautuu.
 2. Valitse näytön alareunasta ”keskustelu -painike”. Se sijaitsee melko oikeassa alareunassa ruutua. Avautuu keskustelunäkymä, jossa näet aiemmat keskustelut.
 3. Etsi ”Uusi keskustelu” -painike näytön oikeasta yläkulmasta ja aktivoi se. Painikkeessa on kynää ja paperia esittävä kuvake. Seuraavaksi avautuu näkymä, jossa on yhteystietojen luettelo.
 4. Etsi henkilö, jolle haluat lähettää viestin.
 5. Kun keskustelu-ikkuna avautuu, etsi näytöltä ääniviesti-painike. Painike on mikrofonia esittävä kuvake, ja se sijaitsee näytön oikeassa reunassa heti näppäimistön yläpuolella.   
 6. Pidä ääniviesti-painiketta painettuna. Kun kuulet äänimerkin, voit sanella viestisi. Muista pitää koko ajan sormea näytöllä. Jos käytät VoiceOveria, tee painikkeeseen yhden sormen tuplanapautus ja jätä toisen napautuksen yhteydessä sormi näytölle.
 7. Kun viestisi on valmis, nosta sormi näytöltä. Kuuluu merkkiääni, joka tarkoittaa, että viestisi lähti vastaanottajalle.

WhatsAppin puhelut

 1. Avaa WhatsApp kotivalikosta ja odota, että ohjelma avautuu.
 2. Valitse näytön alareunasta Puhelut-painike. Se sijaitsee melko vasemmassa alareunassa ruutua. Avautuu puhelunäkymä, jossa näet aiemman puheluhistoriasi.
 3. Etsi oikeasta ylänurkasta Uusi puhelu -painike, ja aktivoi se. Painike on luuria esittävä kuvake, jossa on +-merkki.
 4. Avautuu näkymä, jossa on yhteystietojen luettelo.
 5. Etsi henkilö, jolle haluat soittaa puhelun. Kun napautat henkilön nimeä, WhatsApp soittaa automaattisesti äänipuhelun. Jos haluat soittaa videopuhelun, etsi henkilön nimen perästä videopuhelu-painike, ja aktivoi se, jolloin videopuhelun soitto alkaa. Painikkeessa on pieni kameraa esittävä kuvake.
 6. Kun haluat lopettaa puhelun, etsi näytön alaosasta lopeta puhelu -painike (punaista luuria esittävä kuvake), tai VoiceOveria käytettäessä tee kahden sormen kaksoisnapautus. Tämä toimii sekä ääni- että videopuhelussa.

 

Takaisin ICT-ohjeet -sivulle

Lataa ohje alta: